Boekenweeklezing: Aaldrik Pot

24

Maa

Boekenweeklezing: Aaldrik Pot

Laatste update: 16 februari 2018 13:44

In het kader van de Boekenweek geeft Aaldrik Pot op 13 maart een lezing over zijn boek "De onsterfelijke nachtegalen".

In het kader van de Boekenweek geeft Aaldrik Pot in onze winkel in Assen op dinsdagavond 13 maart van 19.30 - 22.00 uur een lezing over zijn recent verschenen boek - De onsterfelijke nachtegalen. Een Natuurdagboek.

Het thema van de 83ste Boekenweek, die van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018 plaatsvindt, is Natuur. Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur’, deze dichtregel is het motto bij het thema Natuur. Gri...et Op de Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk, Jan Terlouw schrijft het Boekenweekessay 2018.

De onsterfelijke nachtegalen. Een Natuurdagboek

Een natuurliefhebber hoeft nooit ver te reizen om iets te kunnen waarnemen. Ook rondom het eigen huis kun je je al verwonderen over alles wat vliegt, loopt en groeit. Aaldrik Pot woont op het zand in Norg en was benieuwd hoe die alledaagse verschuivingen in de natuur door Barbara de Beaufort, wonend op de Groningse klei bij Zandeweer, zouden worden ervaren. Een enthousiast dagboek in brieven was het resultaat. Begin februari 2018 verscheen bij Uitgeverij kleine Uil het natuurdagboek De onsterfelijke nachtegalen.

In het dagboek schrijven de auteurs een jaar lang over hun natuurervaring op het Drentse zand en de Groningse klei. Beleef je die dagelijkse portie natuur anders als je je ervaringen vertelt aan een 'vreemde'? Iemand die de plek waar je woont wel kent, maar er niet vaak komt. Ga je daardoor beter kijken en ook preciezer schrijven? Wat er gebeurt op dezelfde dag op een andere plek, op andere grond? Door hun verschillende achtergronden, woonplaatsen en manier van kijken en schrijven hebben ze een gevarieerd portret gemaakt van de natuur dichtbij huis. Daarnaast worden geregeld uitstapjes gemaakt naar andere oorden, smolten natuurbelevenissen soms letterlijk samen, maar verkenden ze ook de vraag hoe te leven in relatie tot die natuur.

Een boek in de traditie van Jac. P. Thijsse, Robert Macfarlane en Koos van Zomeren.

Aaldrik Pot

Aaldrik Pot (1973) groeide op in Delfzijl en ontdekte de natuur tussen de chemische industrie, kranen en havenloodsen. Hij zwierf in zijn jeugd veelvuldig langs de Dollard en over de Waddeneilanden, maar verhuisde tien jaar geleden naar de hogere zandgronden in Norg. Hij werd er boswachter voor Staatsbosbeheer met een blijvende honger naar het zilte. Aaldrik schrijft en fotografeert sinds zijn vijftiende over natuur voor kranten, tijdschriften, boeken en tv.
 
 

Gedempte Singel 11, Assen

Begindatum 13 maart 2018
Einddatum 13 maart 2018

Van 19:30 uur tot 22:00 uur