Een ode aan het Drentse landschap

Laatste update: 7 mei 2019 00:00

Themafilm ‘Het Drentse Landschap 85 jaar’ in mei te zien in het Drents Archief

In het Drents Archief in Assen is van 1 t/m 31 mei een filmcompilatie te zien over het 85-jarige bestaan van Stichting Het Drentse Landschap. Het Drentse Landschap zet zich in voor het behoud van de meest waardevolle plekken van Drenthe. De gratis themafilm geeft een schitterend inkijkje in het werk van deze organisatie. Van bewatering van gebieden, beheerboerderijen voor de landbouw tot

informatiecentra voor fietsers en wandelaars. Met fragmenten van onder andere het Hijkerveld en het Reestdal laat de film ook prachtig Drentse natuurschoon zien. De film duurt ongeveer een half uur en is vanaf 1 mei de hele maand gratis en doorlopend te zien tijdens openingstijden in de Digilounge van het Drents Archief. 

Natuurbehoud

Het Drentse Landschap zet zich al decennialang in voor het behoud en het onderhoud van de Drentse natuurgebieden. Oude beelden tonen boeren die bloeiende heide onderhouden, hekken plaatsen en sloten maaien. Graafwerkzaamheden in een stroomdallandschap zorgen ervoor dat de kabbelende beekjes hun gang kunnen gaan. Een schaapherder vertelt over het nut van schapen in het onderhouden van het heidegebied. De hulp van een goed opgevoede herdershond blijkt hierin onmisbaar.

Hunebedden

Maar wat velen niet weten is dat Het Drentse Landschap zich ook inzet voor het behoud van de archeologische schatten. Vele tientallen hunebedden, onlosmakelijk verbonden met Drenthe, maar ook monumenten en Saksische boerderijen en landgoederen zijn in het beheer van de stichting.

Gids Frits Koopman neemt de kijker mee naar het Hijkerveld en weet hier van alles te vertellen over de eeuwenoude grafheuvels.

Gratis toegang
Deze en andere adembenemende opnames uit alle uithoeken van de provincie zijn de hele maand mei te zien in het Drents Archief in Assen. De film is tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge en de toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur.

Foto: Drents Archief / beeld uit de film

 

 

Drents Archief

Brink
4
9401 HS Assen

Tel.: 0592313523
http://www.drentsarchief.nl/

Nieuws in Drenthe

Meer nieuws