Meedoen aan het Festival van de Drentse Geschiedenis?

Laatste update: 26 maart 2019 00:00

Op een laagdrempelige manier jong en oud kennis laten maken met historische verhalen en het tastbaar erfgoed van onze provincie: dat is het doel van het Festival van de Drentse Geschiedenis. 

Tijdens het Festival, traditioneel in oktober, vinden overal in Drenthe activiteiten plaats met een historisch tintje. Om musea, historische verengingen, bibliotheken, boekhandels, serviceclubs en anderen aan te moedigen een activiteit aan te bieden tijdens dit festival organiseren het Drents Archief en de landelijke organisatie van de Maand van de Geschiedenis i.s.m. het Historisch Nieuwsblad een inspiratiemiddag op dinsdag 16 april in het Drents Archief in Assen.

Zij/Hij
Het thema van het Festival van de Drentse Geschiedenis 2019 is: Zij/Hij.  In de programmering draait het o.a. om markante Drentse vrouwen van toen en nu, 100 jaar vrouwenkiesrecht, gender en (traditionele) rollenpatronen. De vrouwen plaatsen we in oktober op een voetstuk. Want hoewel ze altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitmaakten, zijn het toch vaak de mannen die we uit de geschiedenisboeken kennen. Wie waren de Drentse ‘powervrouwen’ die in het verleden het verschil maakten? En welke spraakmakende vrouwen waren (en zijn) van grote betekenis voor onze provincie?

Inspiratiemiddag
De inspiratiemiddag in het Drents Archief begint 16 april om 14.00 uur. Na een korte inleiding geeft literatuurhistoricus Henk Nijkeuter een lezing over daten in de 19de eeuw. Daarna gaan de deelnemers creatief brainstormen over in het oog springende activiteiten. Culinair etnoloog Carolina Verhoeven presenteert hapjes speciaal voor vrouwen en mannen en een adviseur van K&C geeft tips en tricks over het aanvragen van subsidies voor activiteiten. Journalist Marjanne Teunissen, bekend van de documentaire ‘Politica’, en prof. dr. Mineke Bosch, de biografe van Aletta Jacobs, nemen tot slot plaats in een panel over markante vrouwen uit het verleden en heden. De inspiratiemiddag eindigt om 17.00 uur met een hapje en drankje.

Opgeven?
Deelnemers aan de inspiratiemiddag ontvangen naast tips voor subsidieaanvraag, een hoop ideeën en inspiratie, ook een zogenaamde ‘pluklijst’. Hierop staan sprekers, films en activiteiten die binnen het thema Zij/Hij passen. Hiermee wordt het zelf organiseren van een activiteit tijdens het Festival van de Drentse Geschiedenis een peulenschil! Opgave voor de inspiratiemiddag is verplicht en kan tot 10 april a.s. via festival@drentsarchief.nl

 

Drents Archief

Brink
4
9401 HS Assen

Tel.: 0592313523
http://www.drentsarchief.nl/

Nieuws in Drenthe

Meer nieuws