Themafilm ‘Naar Buiten!'

Laatste update: 26 maart 2019 00:00

Van voorjaarschoonmaak tot lammetjesdagen: Themafilm ‘Naar Buiten!’ in april te zien in het Drents Archief

In het Drents Archief draait in de maand april de gratis themafilm ‘Naar Buiten!’. Met fragmenten uit de periode 1950-1970 laat de film nostalgische en hartverblijdende beelden van het vroege voorjaar in Drenthe zien. Van voorzichtig ontluikende krokussen tot lammetjes die voor het eerst gras onder hun hoefjes voelen, en van voorjaarsschoonmaak tot voorjaarsmarkt. De film duurt ongeveer een half uur en is vanaf 2 april de hele maand gratis en doorlopend te zien in de Digilounge van het Drents Archief.  

Nieuw leven
Na een barre en koude winter staat het voorjaar in het teken van nieuw leven. In Kolderveen dartelen jonge geitjes in de wei. Egeltjes kruipen weer uit hun holletje en een ooievaar houdt haar kroost warm in een nest. Ook in de jaren ’70 werd de komst van nieuw leven al volop gefilmd. De boer helpt moeder schaap met de bevalling van een lam, onder toeziend oog van zijn kinderen. Maar zijn er ook prachtige beelden gemaakt van vee dat na een lange winter op stal eindelijk weer de wei in mag. Koeien, lammetjes of veulens, allemaal zijn ze door het dolle heen dat ze weer naar buiten mogen.

Voorjaarsschoonmaak
Het voorjaar wakkert daarnaast de schoonmaakwoede aan in de mens. Wanneer de was buiten aan de lijn hangt te drogen wordt er hard gewerkt in de tuin. Het gazon wordt strak gemaaid, ramen gelapt en ook een ouderwetse ‘klabatse’ mag niet ontbreken. Na gedane arbeid is er tijd voor vertier, op de kermissen en voorjaarsmarkten. De markt in Dieverbrug trekt veel belangstelling en heeft voor ieder wat wils: oliebollen, horloges, een nieuwe jurk en jong en oud maakt een ritje in de zweefmolen.

Pasen
In het voorjaar van 1950 brengen koningin Juliana en prins Bernhard een tweedaags bezoek aan Meppel onder enorme publieke belangstelling. Iedereen heeft zich uitgedost en probeert een glimp op te vangen van het koninklijk paar. Maar ook Pasen wordt uitgebreid gevierd. Kinderen lopen trots met hun bont versierde Palmpasentakken door het dorp. Paaseieren worden vrolijk versierd, verstopt en gezocht en tot slot gaat ook de paasbult weer in vlammen op. In Gasselte zien we hoe het hele dorp helpt met opbouwen, de jongste inwoners klimmen zelfs helemaal in de top.

Gratis toegang
Deze en andere vrolijke opnames uit alle uithoeken van de provincie zijn de hele maand april te zien in het Drents Archief in Assen. De film is tijdens openingstijden doorlopend te bekijken in de Digilounge en de toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur.

 

      

Nieuws in Drenthe

Meer nieuws