Vijf Hoogeveense cultuurorganisaties vormen samen een consortium

Laatste update: 16 juni 2014 09:04
Sterk gewijzigde marktomstandigheden, verandering van behoeften, zoals bijvoorbeeld de omslag van cultuurbestedingen naar vrijetijdsbestedingen, en de daardoor noodzakelijke vernieuwingen en andere innovaties. Dit is de aanleiding maar ook de noodzaak voo

Sterk gewijzigde marktomstandigheden, verandering van behoeften, zoals bijvoorbeeld de omslag van cultuurbestedingen naar vrijetijdsbestedingen, en de daardoor noodzakelijke vernieuwingen en andere innovaties. Dit is de aanleiding maar ook de noodzaak voor een toekomstige intensieve samenwerking of samensmelting van activiteiten van de culturele organisaties De Tamboer, Bibliotheek Hoogeveen, Scala, Museum De 5000 morgen en Het Podium. De vijf culturele organisaties in Hoogeveen werken momenteel al binnen meerdere culturele projecten samen. Voorbeelden daarvan zijn de cultuureducatie voor kinderen en jongen in samenwerking met het onderwijs en het jaarlijkse Uitdagend festival.

In de afgelopen maanden hebben de directies van de vijf culturele organisaties de samenwerkingsmogelijkheden onderzocht, onder het motto: Laten we het gebeuren of laten wij het gebeuren. Er is gekeken naar de huidige en toekomstige culturele behoefte en hoe daarop geanticipeerd en geprogrammeerd kan worden. Vanuit het doel om meer en meer vanuit de vraag van de inwoners en omgeving te werken en het programma- en activiteitenaanbod daarop te baseren is uiteindelijk het unieke samenwerkingsmodel ‘Consortium C5’ ontstaan.
Dit model houdt in dat de vijf organisaties binnen het consortium direct gaan samenwerken op het gebied van innovatie, programmering, organisatievorm en huisvesting van de vele culturele activiteiten, die het culturele elan van Hoogeveen moeten versterken.

Jan Werkhoven namens het Consortium C5: ‘Het vermogen van de vijf partijen om binnen het Consortium C5 succesvol te zijn is zeer bijzonder, complex en zeker niet vanzelfsprekend. Met opgestroopte mouwen en barstensvol energie willen de partijen er direct tegenaan gaan. Uiteindelijk is het doel om in 2017 op basis van deze tijdelijke vorm van samenwerken tot een nieuwe en definitieve organisatievorm te komen.’ De besturen van alle vijf organisaties staan vol achter deze aanpak.
Wethouder Erik Giethoorn: ‘Het college is enthousiast over de samenwerkingsstructuur en opzet van de vijf organisaties en onderschrijft deze nieuwe koers. Deze ontwikkeling is een stap vooruit in het aanbod van culturele activiteiten in Hoogeveen en in de samenwerking tussen de organisaties. Ook leveren de organisaties per 1 januari 2015 de bezuiniging van 350.000 euro. De komst van het consortium past dus ook binnen de financiële kaders die de gemeenteraad meegegeven heeft.’

Bron: Gemeente Hoogeveen

Nieuws in Drenthe

Meer nieuws