Start ticketverkoop Helmantel-tentoonstelling

Laatste update: 16 juli 2020 00:00

In de grote tentoonstellingszaal zijn vanaf dit najaar circa 70 schilderijen van de Groningse kunstschilder Henk Helmantel te bewonderen.

Daarnaast presenteert het museum objecten die Helmantel in zijn werk heeft afgebeeld en die uit zijn persoonlijke collectie komen. Door de combinatie van de schilderijen met de daadwerkelijke objecten krijgt de bezoeker een bijzondere verdieping op Helmantels kunstenaarschap aangereikt. Vandaag, 15 juli 2020, start de online ticketverkoop van de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder, die van 4 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021 in het Drents Museum te zien is.
 
Meesterstukken en inspiratiebronnen
De kern van de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder bestaat uit topstukken uit het oeuvre van de kunstenaar. Van vroeg tot recent werk. Aan de hand van zijn werken, bestaande uit stillevens en kerkinterieurs en aangevuld met enkele zelfportretten, wordt het kunstenaarschap van Helmantel uitgediept. Extra verdieping ervaart de bezoeker doordat Helmantels inspiratiebronnen nader belicht worden. Dit zijn enerzijds beeldende kunstenaars die hem beïnvloed hebben, anderzijds zijn dit objecten uit Helmantels persoonlijke collectie die in zijn stillevens figureren.
 
Ambacht en kunstbeleving
De wereld van Henk Helmantel gaat over inspiratie en ambacht, over licht en donker, over stofuitdrukking en over verstilling en spiritualiteit. In eerste instantie lijkt Helmantel enkel en alleen de voorwerpen en interieurs realistisch weer te geven. Toch verraadt een tweede blik een zoektocht naar een soort eeuwigheid, een hogere waarde die gevonden kan worden in het alledaagse. In de tentoonstelling is speciale aandacht voor kunstbeleving en ambacht in het werk van Helmantel. 
 
Meesterschilder
Henk Helmantel (Westeremden, 1945) is met recht een ‘meesterschilder’ te noemen. Hij wordt nationaal én internationaal geroemd om zijn meesterlijk geschilderde stillevens en kerkinterieurs. Helmantel volgde van 1961 tot 1965 de opleiding tot kunstschilder aan de Academie Minerva in Groningen. Hij behoort tot de Noordelijke Figuratieven en wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars binnen het hedendaags realisme. 

Zie drentsmuseum.nl voor meer informatie en het bestellen van tickets.

Collectie Harms Rolde is hoofdsponsor van de tentoonstelling Henk Helmantel – Meesterschilder.

Foto: Henk Helmantel, Kweeperen en flessen (uitsnede), 2019, olieverf op paneel, 100 x 122 cm. Collectie Museum Helmantel. Foto: Art Revisited, Tolbert
 

Drents Museum

Brink
1
9401 HS Assen

Tel.: 0592377773
http://www.drentsmuseum.nl/

Nieuws in Drenthe

Meer nieuws