Vijf piek voor je verfkliek bij Mutimate Rolde

Laatste update: 5 mei 2014 11:14
Van 5 mei tot en met 15 juni loopt de bijzondere campagne ‘Vijf piek voor je verfkliek’ bij Mutimate Gieten en Rolde. Klanten kunnen dan hun oude emmers en blikken met verfresten inleveren in de wi..

Van 5 mei tot en met 15 juni loopt de bijzondere campagne ‘Vijf piek voor je verfkliek’ bij Mutimate Gieten en Rolde. Klanten kunnen dan hun oude emmers en blikken met verfresten inleveren in de winkel. In ruil daarvoor ontvangen zij per blik of emmer een tegoedbon van 5 euro die zij kunnen inwisselen bij aankoop van nieuwe verf ter waarde van minimaal 20 euro. Reden van de campagne is dat het sinds kort mogelijk is nieuwe verf te recyclen uit oude verfresten. Ongebruikte verfresten eindigen veelal in de schuur of bij het afval. Klanten van Multimate kunnen nu hun oude verf een nieuw leven geven en dragen daarbij tegelijkertijd bij aan een beter milieu.

Multimate nodigt alle inwoners uit massaal oude verfrestanten in blikken en emmers te komen inleveren. Sander Veneklaas Slots: “Het is fantastisch dat er nu een manier is gevonden om oude verfresten te hergebruiken. Wij dragen deze campagne dan ook een warm hart toe en roepen al onze klanten op hun planken leeg te halen en zoveel mogelijk verfrestanten te verzamelen. Hiermee kunnen we het recyclingproces van oude verf in een keer een enorme boost geven.”

Oude verf recyclen tot nieuwe verf
Alle verfblikken die consumenten tijdens de verfblik-inwisselweken inleveren, worden ingezameld en verwerkt door Sita. De watergedragen verven worden sinds kort door het afvalverwerkingsbedrijf gerecycled; zij sorteert daartoe het afvalmateriaal, waarna zij de overgebleven verfstromen zuivert, filtert en bruikbare materialen test op kwaliteit. De bruikbare verfresten worden vervolgens verwerkt tot grondstof die door verffabrikanten kan worden gebruikt als ingrediënt voor de productie van nieuwe verven. Deze gerecyclede verf voldoet volledig aan de hoge kwaliteitseisen van een nieuwe verf.

Massaal inleveren
Ongebruikte verfresten eindigen veelal in de schuur of bij het afval. Business Unit Directeur Jacob Huisman van SITA: “In Nederland belandt jaarlijks zo’n 10 miljoen kilo aan verfrestanten bij het afval. Bij elke schilderklus blijft wel verf over; circa 20% per emmer of pot. Daarvan zou een kleine 3,5 miljoen kilo gerecycled kunnen worden.” De winkels die deze actie voeren hopen dan ook dat burgers massaal hun verfresten zullen inleveren tijdens de verfblik-inwisselweken, waardoor iedereen zijn steentje kan bijdragen aan het recyclingproces en de kringloop daarmee compleet is.”
Naast de watergedragen verven zamelt SITA ook oplosmiddelhoudende verven in. Ook deze oude verf wordt nuttig toegepast door het blik te scheiden van de inhoud en deze op te werken tot een secondaire brandstof voor de cementindustrie. Hiermee vervangt het primaire brandstoffen zoals kolen en olie. Oude blikken gaan vervolgens terug naar de metaalindustrie om daar te worden hergebruikt.

Een levenscyclusanalyse, gedaan door de VVVF (branchevereniging van bedrijven in de verf- en drukinktindustrie), toont aan dat recycling van verf een milieuwinst van 72 procent oplevert en het hergebruik van verfrestanten de CO2-uitstoot in Nederland met ruim 11.000 ton vermindert.

Voor meer informatie over deze actie en de voorwaarden ga naar www.verfkliek.nl

Nieuws in Drenthe

Meer nieuws